TRIFFLE |
Bahan2:-
Kek gulung
(ikut suka la nk guna perisa apa) - potong ikut ketebalan yg disukai.
1 tin susu cair
1 tin buah2an dlm tin tu (klau nak guna fresh fruit pun ok.. i.e strawberry, kiwi etc tu)
1 kotak jelly crystal powder (saya guna brand nona)
3 sudu besar tepung kastard (sudu penuh2 membukit tau)
4 sudu besar gula (klau nak manis boley lebihkn gula sikit. Saya letak 4 aje sbb tak suka manis2 sgt)
1 tin susu cair
1 tin buah2an dlm tin tu (klau nak guna fresh fruit pun ok.. i.e strawberry, kiwi etc tu)
1 kotak jelly crystal powder (saya guna brand nona)
3 sudu besar tepung kastard (sudu penuh2 membukit tau)
4 sudu besar gula (klau nak manis boley lebihkn gula sikit. Saya letak 4 aje sbb tak suka manis2 sgt)
Cara:-
1. Susun kek gulung tadi dlm bekas, mcm dlm gambar. Make sure tak dak lubang tau. Klau ada pandai2 la cubit balance kek dan tampung2 kt tmpt ada lubang tu. Pastu tekan2 sikit kasi mampat.
1. Susun kek gulung tadi dlm bekas, mcm dlm gambar. Make sure tak dak lubang tau. Klau ada pandai2 la cubit balance kek dan tampung2 kt tmpt ada lubang tu. Pastu tekan2 sikit kasi mampat.
2. Asingkan buah2an dlm tin
tu dari airnya & ambil air buah2 tadi & renjis2 kt kek tadi kasi
lembab2 manja gitu. Jgn basah melampau2 lak tau.
3. Dlm periuk masukkann 1
tin susu cair tadi. Pastu sukat air dlm tin susu tadi. Guna 1 tin juga air.
Pastu masukkn gula & tepung kastard. Guna hand whisk & kacau2 kasi
semua sebati & tepung kastard takde lagi ketul2. Pastu baru masakkan atas
api yg kecik. Kacau sentiasa tau sampai laa ada letupan2 kecik tu baru tutup
api.
4. Pastu tuang kastard tadi
atas kek gulung tadi dan ratakn. Agak2 kastard dh hampir nk keras baru susun
buah2an atas kastard tu. Make sure tekan2 sikit buah2an tu supaya nnti bila
tuang jelly buah tu tak timbul.
5. Settle semua tu
ketepikan dan masak jelly tadi. (Ikut cara2 masak kt kotak jelly tu)
6. Bila dh masak jelly tu
tuang ke atas kastard buah2an tadi. Tuang pelan2 tau. Lagi elok klau sendukkn 1
persatu. Dah habis tu simpan la dlm peti sejuk kasi sejuk dulu.. baru laaa
makan .
No comments:
Post a Comment
< leave your comment here...>