Sunday, November 8, 2015

CREAM PUFF

Bahan-Bahan dan Cara 100ml air 45g marjerin pelangi (Didihkan dlm kuali dgn api besar) 65g tepung gandum (Masukkan ke dlm majerin yg mendidih dan terus kecilkan api dan kacau hingga sebati menggunakan senduk kayu. Sampai sebati dan tepung tidak melekat di kuali. Bila sudah tidak melekat, pindah kan doh ke dalam mangkuk) Masukkan 2 bji telur gred A (Mixer sebiji demi sebiji sampai sebati dgn tepung dan nampak mcm dodol) Guna cup no2.. Nozel bintang.x pkai nozel pun xpe.. Masukkan dlm plastik piping. Gunting hujung plastik dan pancitkan dlm cup. Celup jari di air dan tekan hujung tepung yg bertanduk tadi supaya tenggelam hujung tanduk itu.. Bakar pada suhu 200'c utk 15 minit pertama. Bila doh naik gemok bulat comel, turunkan suhu kpd 180'c dan teruskan pembakaran smpai warna bertukar coklat kperangan.. Untuk inti creamnya(sesuai unk suhu sejuk atau suhu bilik). 500ml susu full cream dutch lady 85g gula pasir 40g tepung gandum 30g tepung jagung 1 sudu mkn vanila 75g marjerin pelangi* Masukkn smua bahan dlm kuali KECUALI marjerin. Masak smbil kacau guna whisk smpai adunan jd pekat. Kacau supaya adunan tidak berketul. Bila sudah pekat, masukkan marjerin, kacau sebati dan sejukkan. Masukkn inti cream td dlm plastik piping..gunting hujungnya dan ikat di pangkalnya. Puff yg kosong taid di gunting tepinya. Pipe kan inti cream tadi ke dlm puff yg kosong. penuhkan. Bila sudah siap semua, taburkan dgn dusting sugar ( ada jual di bakery ) atau gula halus. Cuma bezanya gula halus ni dia hilang tidak spt dusting sugar. Dusting Sugar kekal (Sumber.../kmk)

No comments:

Post a Comment

< leave your comment here...>