APAM SUSU |
Bahan A :
- 4 biji telur (asingkan putih & kuning)
- 1/4 cawan gula
- 1/2 cawan susu pekat
- 1 sudu besar ovalate
- 1 sudu kecik esen vanila
- 1/4 cawan gula
- 1/2 cawan susu pekat
- 1 sudu besar ovalate
- 1 sudu kecik esen vanila
1. Blendkan putih telur sampai berbuih.
2. Kemudian masukkan gula dan blend hingga sebati. Adunan akan jadi warna putih.
3. Masukkan pula ovalate dan esen vanila. Blend sekejap.
4. Tuangkan susu pekat dan blend lagi 5 minit.
5. Tambah kuning telur dan blend bagi adunan rata.
2. Kemudian masukkan gula dan blend hingga sebati. Adunan akan jadi warna putih.
3. Masukkan pula ovalate dan esen vanila. Blend sekejap.
4. Tuangkan susu pekat dan blend lagi 5 minit.
5. Tambah kuning telur dan blend bagi adunan rata.
Bahan B :
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecik baking powder
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecik baking powder
1. Ayakkan bahan B di dalam bekas lain dan tuangkan adunan A.
2. Kaup balik dan tambah 2 sudu besar minyak.
3. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian.
4. Letakkan pewarna ikut suka. (Merah saya guna sirap, coklat saya guna bancuhan serbuk koko, hijau saya letak pati pandan)
5. Oleskan loyang dengan sedikit minyak..
6. Tuang adunan ke dalam loyang secara selang seli ikut warna pilihan anda.
7. Lorekkan ikut suka.
8. Panaskan pengukus terlebih dahulu baru masukkan loyang.
9. Tutup permukaan loyang dengan aluminium foil/plastik/kain untuk elak wap air menitik di atas kek (saya balut penutup kaca dengan napkin bersih)
10. Kukus selama 30 minit api besar (standard) dan siap.
2. Kaup balik dan tambah 2 sudu besar minyak.
3. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian.
4. Letakkan pewarna ikut suka. (Merah saya guna sirap, coklat saya guna bancuhan serbuk koko, hijau saya letak pati pandan)
5. Oleskan loyang dengan sedikit minyak..
6. Tuang adunan ke dalam loyang secara selang seli ikut warna pilihan anda.
7. Lorekkan ikut suka.
8. Panaskan pengukus terlebih dahulu baru masukkan loyang.
9. Tutup permukaan loyang dengan aluminium foil/plastik/kain untuk elak wap air menitik di atas kek (saya balut penutup kaca dengan napkin bersih)
10. Kukus selama 30 minit api besar (standard) dan siap.
Nota kaki : kalau ada mixer better guna mixer.. kek akan lebih gebu
(Pemilik resepi : Akma Emmillia Mustakim)
No comments:
Post a Comment
< leave your comment here...>