Thursday, August 3, 2017

PAJERI NENAS

PAJERI NENAS
BAHAN-BAHAN
1. Sebiji Nenas
2. 2 Bawang putih, 3 bawang merah dan sedikit halia dihiris.
3. Sedikit kulit kayu manis dn bunga lawang.
4. 1 sudu besar udang kering(Tk letak pun tk pa)
5. 2 sudu besar kerisik.
6. 2 cawan santan.
7. 1 bungkus rempah kari daging (Akak suka cap Babas)

CARA CARA

1. Tumis bawang putih, bawang merah, halia, kulit kayu dn bunga lawang.
2. Apabila sudah layu2an masukkan rempah kari, santan, kerisik dn udang kering.
3. Masukkan garam dn gula (gula lebihkn sikit sebab pajeri kalau tk manis tk sedap).
4. Kecikkan api...bila kuah dah pekat dn pecah minyak baru masukkan nenas. 
5. Bila dah pekat berpalut....dah boleh tutup api. Nenas tk payah masak lama sgt...bila terlalu lama nnti lembik.

...sumber MAHN

No comments:

Post a Comment

< leave your comment here...>