Bahan A
1 cawan tepung gandum
1 cawan santan
1/2 cawan gula
1 biji telur
Cara2:
๐Kacau rata dalam bekas guna whisk
1 cawan tepung gandum
1 cawan santan
1/2 cawan gula
1 biji telur
Cara2:
๐Kacau rata dalam bekas guna whisk
Bahan
B
1/4 cawan tepung jagung
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan air
1/2 cawan santan pekat
Secubit garam
1/4 cawan tepung jagung
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan air
1/2 cawan santan pekat
Secubit garam
Cara2:
1) Masak gula merah dengan 1/2 cawan air hingga larut..kemudian tapiskan.. Tuang dalam periuk bersama bahan diatas..kacau2 bagi sekata
1) Masak gula merah dengan 1/2 cawan air hingga larut..kemudian tapiskan.. Tuang dalam periuk bersama bahan diatas..kacau2 bagi sekata
2)
Masak atas api perlahan..sentiasa kacau sampai likat..tutup api..suamkan
sekejap
3)
Campurkan bahan A tadi dalam periuk.. Kacau2 bagi sebati.. Nak mudah
blenderkan..tuang dalam jag kecil
Bahan
C
1 kotak kecil santan kotak.. Kena campur dengan 1 cawan air untuk dapat 2 cawan santan tadi
3-4 sudu besar tepung gandum
Sedikit je gula
Sedikit garam (bahagian ni kena rasa masin sikit)
1 kotak kecil santan kotak.. Kena campur dengan 1 cawan air untuk dapat 2 cawan santan tadi
3-4 sudu besar tepung gandum
Sedikit je gula
Sedikit garam (bahagian ni kena rasa masin sikit)
Cara2:
1) Masuk bahan2 atas dalam peruik.. Kacau rata/sebati
1) Masuk bahan2 atas dalam peruik.. Kacau rata/sebati
2)
Kemudian masak atas api perlahan sehingga likat/menggelegak.. Tutup api.. Tuang
terus dalam botol sos kecil atau bekas yang sesuai untuk piping kat tengah kuih
3)
Acuan lompang saiz besar sapu minyak.. Tuang adunan 3/4 acuan..paipkan putih di
tengah2 adunan gula merah
4)
Panaskan pengukus sehingga betul2 mendidih..kukus mesti 10 minit..api sederhana
besar
5)
Tunggu sejuk.. Boleh keluarkan nona manis ni dari acuan
No comments:
Post a Comment
< leave your comment here...>