KUIH KASWI |
Bahan
Sirap
5 cawan
air
1 cawan
gula merah
1 cawan
gula pasir
Masakkan
semua dan sejukkan
2 cawan
tepung gandum
1/2 cawan
tepung kanji/ubi/jagung
1 sudu
kecil kapur kueh [optional]
Kelapa
parut ( yang muda)
Sedikit
garam
Cara:
1.Panaskan
kukusan.
2. Ratakan
sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan pelastik saiz loyang]
3. Bancuh
semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
4.
Masakkan sehingga masak [30 minit]
5. Tunggu
sehingga sejuk baru bolih potong dengan pisau pelastik.
6. Kelapa
muda digaulkan sedikit garam.
7.
Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.
sumber: Chef Hanieliza.fotopages
No comments:
Post a Comment
< leave your comment here...>