BAHAN-BAHAN:
- Ayam dipotong
halus/cincang
- Bebola ikan (fish
cake)
- Rempah kari ayam
- Santan pekat
- Cake fish
- Ubi kentang- Potong
dadu kecil
- kerang - rebus dan
ambil isi
- santan cair
- keping asam gelugor
Bahan dikisar Halus:
- Bawang putih
- Cili kering
- Bawang besar
- Lengkuas
- Halia
- udang kering - rendam
hingga lembut
- Serai - ketuk
BAHAN
UNTUK REMPAH TUMIS:
5 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
3 kuntum cengkih
2 tangkal daun kari
1 batang kayu manis
BAHAN
UNTUK HIASAN
1. Telur - potong 2
bahagian
2. Bawang goreng
3. Tauhu digoreng dan
dihiris
4. Daun bawang/ Daun
Ketumbar
5. Cili merah
6. Liamu kasturi -
potong 2 bahagian
7. taugeh
8. sawi - potong dan
rebusCara Membuat Mee Kari Ayam
#1: panaskan air sampai mendidih kemudian celur mee kuning seketika. angkat dan toskan
#2: panaskan minyak dalam periuk dengan api sederhana. tumis bahan rempah sampai naik bau kemudian masukan juga bahan kisar halus dan pes rempah kari. kacau sampai sedikit agak garing dan sampai pecah minyak
#3: selepas tu masukan ayam dan kacau seketika sehingga separuh masak. tuang sanatan cair dan air rebusan udang. selepas tu masak sampai kuah mendidih
#4: masukan udang, kek ikan, kerang, kentang, asam glugor, bebola ikan, dan santan pekat. kacau kembali kuah tadi supaya semasa proses memasak tidak pecah minyak.
#5: masukan sedikit gula dan garam secukup rasa dan akhir sekali, hidangkan mee bersama hiasan dan kuah secukupnya. (Sumber.../blogopsi)
No comments:
Post a Comment
< leave your comment here...>