Pelbagai resepi pelbagai cerita. Jom kongsi bersama.
Wednesday, May 23, 2018
TEPUNG PELITA
Cara:
Lapisan Gula Melaka:
Sebiji gula melaka + air + daun pandan.
// Rebus sehingga gula cair.
Lapisan Hijau:
5 Helai Daun Pandan (dikisar dengan secawan air dan diambil airnya sahaja)
4 Cawan Air
3/4 Cawan Gula Pasir
1 Cawan Tepung Beras
Sedikit Kapur
Sedikit Pewarna Hijau
// Rebus menggunakan api kecil sehingga adunan pekat dan berkilat
Lapisan Putih:
3 Cawan Air
1 Kotak Santan Kecil
6 Sudu Tepung Beras
Garam
// Rebus menggunakan api kecil sehingga adunan pekat dan berkilat
--
Nota:
1. Adunan adalah sangat lembut dan kenyal. Tak payah potong masa nak makan, cedok guna sudu je.
2. Lapisan Gula Melaka tu optional. Tapi kami suka letak supaya ada lemak lemak gula. Sedap.
3. Kuih ini enak dihidang sejuk.
(Sumber:Koleksi Resepi Mudah dan Sedap)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment
< leave your comment here...>