Wednesday, May 23, 2018

TEPUNG PELITA


Cara:
Lapisan Gula Melaka:

Sebiji gula melaka + air + daun pandan.
// Rebus sehingga gula cair.

Lapisan Hijau:

5 Helai Daun Pandan (dikisar dengan secawan air dan diambil airnya sahaja)
4 Cawan Air
3/4 Cawan Gula Pasir
1 Cawan Tepung Beras
Sedikit Kapur
Sedikit Pewarna Hijau
// Rebus menggunakan api kecil sehingga adunan pekat dan berkilat

Lapisan Putih:

3 Cawan Air
1 Kotak Santan Kecil
6 Sudu Tepung Beras
Garam
// Rebus menggunakan api kecil sehingga adunan pekat dan berkilat
--
Nota:

1. Adunan adalah sangat lembut dan kenyal. Tak payah potong masa nak makan, cedok guna sudu je.
2. Lapisan Gula Melaka tu optional. Tapi kami suka letak supaya ada lemak lemak gula. Sedap.
3. Kuih ini enak dihidang sejuk.

(Sumber:Koleksi Resepi Mudah dan Sedap)

No comments:

Post a Comment

< leave your comment here...>