Thursday, June 15, 2017

MEE REBUS JOHOR



MEE REBUS JOHOR
Bahan-bahan:
3 Bungkus Mee kuning dicelur 
1/2 Kilo Daging, Dihiris Halus Ataupun Tetel (Guna Daging Kisar (Dlm Kuah) + Rebus Daging Dan Hiris (Tak Masuk Dlm Kuah)
4 Biji Keledek, Direbus Dan Dikisar (Keledek Merah, Kalo Guna Keledek Kuning Lagi Elok Sebab Lebih Manis)
1 Cawan Tauchu, Dicuci Dan Dikisar (Letak Atas Penapis Halus N Lalukan Dgn Air)
3 Ulas Bawang Putih, Dikisar
3 Biji Bawang Merah, Dikisar
1 Inci Halia, Dikisar
1/2 Cawan Udang Kering, Dikisar
3 Batang Serai, Dititik
1 Inci Lengkuas, Dititik (Kalo Malas, Boleh Blender Je Sekali, Senang)
5 Sudu Makan Rempah Kari Daging
Garam, Gula Dan Serbuk Perasa Secukupnya
Minyak Untuk Menumis

Bahan Taburan Tepung Udang Kering
1/2 Cawan Udang Kering, Dikisar
80g Tepung Gandum
¼ Camt Serbuk Kunyit
Garam
Air Secukupnya
Minyak Untuk Menggoreng
Bahan Hiasan
Tauhu Yang Digoreng, Dipotong Kecil
Daun Sup, Dimayang
Bawang Goreng
Telur Rebus, Dibelah Dua
Lada Hijau, Dipotong Bulat
Taugeh, Dicelur
Limau Kasturi, Dibelah Dua
Cara Menyediakan Mi Rebus Johor Hj Wahid
Cara-cara untuk Tepung Udang Kering
Campurkan kesemua bahan-bahan dan gaul rata. Cara menggoreng ada teknik sikit. Bancuhan tepung direnjis pada minyak dan goreng adunan sehingga garing. Angkat dan toskan. Minyak kena banyak untuk menggoreng tepung ini.
Cara-cara untuk Kuah
Panaskan minyak dalam periuk.
Masukkan serai dan lengkuas yang telah dititik.
Kemudian tumis bawang putih, bawang merah, halia dan udang kering yang telah dikisar hingga naik bau.
Masukkan rampah kari kacau rata,
kemudian masukkan tauchu dan keledek yang telah dikisar bersama dengan daging. (selalu tauchu dan keledek yang dikisar kita letakkan air untuk senang dikisar) jadi tak payah tambah air takut kuahnya tak pekat.
Masukkan garam, gula dan serbuk perasa.
Cara untuk menghidang
Hidangkan mee yang telah dicelur bersama taugeh. Tuangkan kuahnya dan kemudian hiaskan dengan tauhu goreng, daun sup, bawang goreng, telur rebus, lada hijau, limau kasturi dan tak lupa juga taburan tepung udang kering.
Selamat mencuba! (Sumber –FB Ralina-Khairul Ghazali)

No comments:

Post a Comment

< leave your comment here...>