Tuesday, January 10, 2017

PUDING ROTI BERSOS
Bahan-bahannya

A
8 keping roti Gardenia
Susu segar 500ml (saya guna fresh milk jenama Dutch Lady)

B
2 sudu besar mentega dan cairkan atas api (saya guna farmcows)
4 sudu besar gula halus
2 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar tepung jagung
2-3 sudu besar kismis (ikut suka)
sedikit kepingan badam untuk ditabur di atas puding

C (sos kastard)

1 tin susu cair
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar gula
2 sudu besar tepung kastard


Cara membuatnya

Koyak roti dan rendam dengan susu segar selama 30 minit.

Bahan B (kecuali kismis dan badam) kacau dan gaulkan hingga sebati dan kemudian tuang ke atas roti yg direndam tadi. Kemudian taburkan kismis dan badam atas adunan tadi.

Bakar selama 30 minit atau sehingga masak, api 180 darjah celcius (saya bakar dalam 28 minit sahaja sebab dah masak).

Kuah kastard, cuma campurkan Bahan C dan masak atas api sederhana hingga agak pekat. Tuangkan ke atas puding roti tadi apabila nak makan. Boleh dimakan semasa panas ataupun sejuk. Saya suka yg panas.

(Sumber:emiliaputeri)

No comments:

Post a Comment

< leave your comment here...>