Thursday, November 17, 2016

RESEPI NASI BERIYANI

NASI BERIANI
BAHAN-BAHAN

4 cwn beras moghul faiza ( beras pnjang ) basuh n rendam 10 minit
1 cwan susu cair
5 cwn air
1 kiub aym
garam
5 sudu besar rempah briyani bncuh ngn sikit air
Rempah tumis
Bwg putih, bwg besar , halia hiris smua.
Pewarna kuning jenis air
Minyak utk menumis ( guna myk sapi pon boleh kalau suka)
CARA MEMBUAT:
Panaskan minyak, tumis rempah tumis n bwg putih, bwg merah n halia. Dah layu masukkan rempah briyani. tumis lagi hingga naik bau. Masukkn susu cair , air, kiub ayAm, sedikit garam.
Biar mendidih kemudian masukkan beras yg dah di rendam tadi. Masak hingga air hampir kering. Tutup api. Alihkan beras dlm loyang, titikkan 2 sudu besar pewarna kuning kat atas nasi dan kukus sampai masak. Cara Ini nasi masak cantik dan tak berkerak. Dh masak kaup balik nasi guna garfu supaya nasi cantik dan tak  patah2. Bubuh la daun sup n bwg goreng.
# pewarna kuning just titikkn je ye jgn gaul. pas titik terus kukus.
lau nk buh kismis atau gajus bleh buh sblm kukus.

AYAM MASAK SAMBAL

BAHAN-BAHAN
Ayam Goreng diketepikan
Semangkuk lada kering
2 inci jalia
5 ulas bwg putih
5 biji bwg merah
6 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
1 sudu besar kicap manis
garam, gula n ajinomoto
4 tangkai.daun kari
CARA MEMBUAT:
Blend semua bahan. Panaskan minyak dan tumis sampai naik bau. Bubuh garam, gula, aji, sos n kicap. Tumis lg sampai pekat. Masukkn air 2 cwn. n ayam goreng. masak smp kuah pekat . Bubuh daun kari golek2 tutup api. siapp.. rasa dia.mesti manis mcm smbal tumis.

ACAR JELATAH TIMUN NENAS

BAHAN-BAHAN DAN CARA MEMBUATNYA:
Potong Timun, Nenas, Bwg Besar dan  Lada Merah.
Masukkan ke dlm bekas dan letak garam, gula dan oren sunquick scukup rasa. 
Siap untuk dihidangkan

(sumber.../koleksi resepi sedap)

No comments:

Post a Comment

< leave your comment here...>