PUDING ROTI KARAMEL BERCOKLAT |
Bahan-bahan
Lapisan 1 (gula hangus):
1
cawan gula
1 cawan air
6 keping roti sandwich gardenia digunting kecil memanjang
1 cawan air
6 keping roti sandwich gardenia digunting kecil memanjang
Cara
membuatnya:
1.
Masukkan gula dalam periuk, hidupkan api perlahan, biarkan sehingga perang.
2. Masukkan air biarkan sehingga semua gula larut. (hati-hati mungkin air gula yang panas akan terpercik apabila ditambah air)
3. Tuangkan air gula hangus ke dalam dua loyang.
4. Susun roti didalam loyang yang mengandungi gula hangus tadi.
2. Masukkan air biarkan sehingga semua gula larut. (hati-hati mungkin air gula yang panas akan terpercik apabila ditambah air)
3. Tuangkan air gula hangus ke dalam dua loyang.
4. Susun roti didalam loyang yang mengandungi gula hangus tadi.
Bahan
Lapisan 2 (karamel):
7
biji telur gred B
1 tin susu sejat/ susu cair
3 sudu makan gula
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh essen vanilla
1 tin susu sejat/ susu cair
3 sudu makan gula
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh essen vanilla
Cara
membuatnya:
1.
Pukul telur bersama semua bahan lain hingga sebati.
2. Tuangkan keatas lapisan 1, kukus selama 10-15 minit/
3. Angkat & biarkan seketika.
2. Tuangkan keatas lapisan 1, kukus selama 10-15 minit/
3. Angkat & biarkan seketika.
Bahan-bahan
Lapisan 3 (puding coklat):
25
gram agar-agar
1 cawan gula
6 cawan air
1 tin susu cair/sejat
2 sudu makan serbuk koko dibancuh dengan sedikit air panas
1/2 sudu teh garam
1 cawan gula
6 cawan air
1 tin susu cair/sejat
2 sudu makan serbuk koko dibancuh dengan sedikit air panas
1/2 sudu teh garam
Cara
membuatnya:
1. Masak air bersama agar-agar hingga larut.2. Masukkan susu, serbuk koko, gula & garam, kacau hingga mendidih.
3. Angkat & tuangkan keatas puding roti karamel yang telah masak tadi.
4. Sejukkan, masukkan ke dalam peti ais (2-3jam)
5. Keluarkan dari acuan, potong ikut saiz yang dikehendaki.
6. Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment
< leave your comment here...>