Bahan2:
·
1 cawan kacang hijau
·
3/4 atau 1 cawan gula pasir(kemanisan bergantung kepada selera
masing2)
·
1 sudu kecil garam
·
Air secukupnya untuk merebus kacang
Cara2 membuatnya:
1.
Kacang hijau dicuci dan ditoskan seketika,rebus dengan lebih
kurang 7-8 cawan air sehingga empuk.
2.
Apabila air rebusan hampir kering,tambahkan sedikit air supaya
kacang lebih lembut dan tunggu sehingga benar2 kering(sila kacau selalu apabila
hampir kering tu untuk mengelakkan berkerak atau hangus)
3.
Setelah benar2 kering,barulah masukkan gula dan garam tadi. Inti
akan mencair kembali kerana gula yang cair tu..Biarkan renih dan kering lagi
sekali..kacau sekali sekala dan pastikan guna api sederhana.
4.
Apabila sudah mula kering,perlahankan api..dan kacau sentiasa.
5.
untuk memastikan inti sudah masak-kacang yang dimasak tadi tidak
lagi mengeluarkan wap dari inti atau tiada renihan lagi walaupun api masih
terpasang..memang senyap je(takde plup2 dah kat adunan inti tu..haha..bahasa
apa aku guna nih),dah siap laa tu..harap faham laa maksudnya ni..hehe
6.
Padamkan api dan sejukkan inti sepenuhnya sebelum dibentuk..
Inti kacang hijau secukupnya(rujuk cara
membuatnya di atas)-Bentukkan bulat2 sebesar bola pingpong dan leper2kan
sedikit.. *sila rujuk gambar
di bawah ini
Bahan2 membuat adunan
tepung/batter:
·
1/2 cawan tepung gandum
·
1/3 sudu mkn marjerin
·
1 sudu kecil garam
·
secubit gula
·
1/2 cawan air
·
Sedikit pewarna kuning
·
Minyak secukupnya untun menggoreng-lebih kurang 2 cawan
Cara2:
1.
Dalam bekas,campurkan tepung,marjerin,garam,gula. Masukkan air dan
kacau menggunakan hand whisk supaya adunan cepat sebati. Tambahkan sedikit
pewarna kuning
2.
Panaskan minyak dalam kuali,celupkan inti yang sudah dibentuk tadi
ke dalam adunan tepung dan goreng sehingga keemasan.
(sumber:…
sue-hasue.blogspot.my/)
No comments:
Post a Comment
< leave your comment here...>