Friday, April 15, 2016

SIAKAP STIM LIMAU PURUT

Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap sederhana besar (apa2 ikan pun boleh)
sedikit sos tiram
sedikit sos blackpaper
5 inci halia-dihiris halus n panjang
2 batang-serai diketuk
2 bj buah tomato-potong 5
2 biji asam boi
3-5 helai daun limau purut-hiris halus2
5 ulas bawang putih-diketuk saja
1 labu bawang besar-dipotong bulat
lada-dihiris
lobak merah-dipotong panjang2 n halus
garam, gula, serbuk perasa
sedikit minyak zaitun

Cara:
Pastikan ikan dibersihkan dan masukkan sedikit halia, bwg putih, bwg besar ke dlm perut ikan, taburkan bahan lain di atas ikan, titiskan sedikit minyak zaitun, sos tiram dan sos blackpaper, panaskan kukusan dan kukus ikan 15-20mnt.

Tips utk hilangkan hanyir ikan: ambik sedikit asam jawa n letakkan sedikit tepung gandum.basuh bersama2 ikan td).

No comments:

Post a Comment

< leave your comment here...>