Friday, April 15, 2016

KAN GORENG DALAM SOS DAUN LIMAU PURUT

Bahan-bahan:
2 ekor ikan bawal ~ saya guna ikan kembung
sedikit tepung serbaguna
2 helai daun limau purut ~ hiris halus dan digoreng garing, toskan minyak utk menggoreng

Cara:
1. Bersihkan ikan dan keringkan.
2. Salut dgn tepung (kering) dan goreng hingga keemasan.
3. Hidang atas pinggan dan ketepikan dulu.
Bahan sos:
5 ulas bawang putih ~ dicincang
3 ulas bawang merah ~ dicincang
5 bj cili padi hijau ~ diicincang
5 bj cili padi merah ~ dicincang
3 helai daun limau purut ~ dihiris halus
3 sudu besar sos tiram
1/4 cawan cuka
3 sudu besar sos ikan
2-3 sudu besar gula
garam secukup rasa
1/2 cawan air
1/2 kiub stok ayam
1 sudu kecil tepung jagung ~ bancuh dgn sedikit air
minyak

No comments:

Post a Comment

< leave your comment here...>