BAHAN-BAHAN :
2 cawan taugeh - dibersihkan dan ditos
8 batang kacang panjang
8 batang kacang panjang
1 biji bawang
besar-dimayang nipis-nipis
limau nipis secukupnya -
ambil jus tanpa biji
Garam dan gula secukup
rasa
Kelapa parut secukupnya
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 inci belacan - yg dibakar
1 ulas bawang putih
1/2 inci belacan - yg dibakar
2 biji cili merah - boleh
tambah lagi kalau suka pedas
Segenggam udang kering -
rendam sekejap
CARA PENYEDIAAN:
Bersihkan taugeh dan
ditos serta diketepikan dulu . Bersihkan kacang panjang dan dipotong kecil
serta dketepikan dulu .Bawang besar dipotong nipis-nipis dan masukkan ke dalam bekas
yang sesuai .
Masukkan kelapa
parut putih ke dalam kuali bersama bahan yang ditumbuk lumat dan sangai atau
goreng tanpa minyak kelapa ni bersama sambal sehingga cukup sebati dan kelapa
menjadi sedikit kering anggaran dalam 10-15 minit .
Kacau
kelapa dengan sambal sehingga cukup sebati dan boleh la ditutup api dapur serta
dibiarkan sejuk . Satu kan semua taugeh , kacang panjang serta bawang
besar kemudian boleh la dimasukkan sambal kelapa ni sikit demi sedikit . Kacau
semua bahan dan dimasukkan jus limau nipis secukupnya serta garam secukup rasa
. Bila kerabu ni dah dicampur mengikut selera sendiri boleh la dihidangkan
No comments:
Post a Comment
< leave your comment here...>