Thursday, June 17, 2021

ROTI BUN ASAS

 


Bahan – Bahan

 

225 g      Air

80g         Gula kastor

1 sk        Garam

30 g       Susu tepung

1 biji       Telur

10 g        Super cream

75 g        Mentega/ marjerin

500 g     Tepung roti (high protein)

1 peket     Yis

 

Cara-cara:

Masukkan semua bahan dalam pengguli mengikut urutan

2.     Uli selama 30 minit (Program bread no 10).

3.     Selepas siap uli, timbang doh 40 g setiap satu. Bulatkan dan masukkan filling pilihan. Letak di atas cup/ tray.

4.       Biarkan kembang, kemudian bakar selama suhu 170-180 darjah selama 15 minit.

 

Uli Dengan Tangan:

Kembangkan yis. Masukkan dalam mangkuk, tambahkan sedikit air dan gula yang telah disukat.

Masukkan semua bahan ke dalam bekas besar. Gaul sebati, kemudian masukkan yis yang dikembangkan tadi.

 

Filling (pilihan):

Roti kacang bunga

Sosej

(.../wan yah smp)

No comments:

Post a Comment

< leave your comment here...>