Sunday, October 8, 2017

KEK COKLAT MOIST

BAHAN BAHAN KEK

- 240g Tepung gandum
-60g serbuk koko
-230g gula
-1 cawan minyak
-1 cawan susu cair ( guna 2 sudu susu tepung kacau dalam air pun boleh )
-5g asen vanila
-5g sodium bikarbonat
-2 biji telur
CARA CARA
- Campurkan semua bahan dan kacau guna senduk sehingga sebati (Sebelum tu panas pengukus dulu )
-Lapik loyang menggunakan kertas minyak dan tuang semua bahan tadi.
-Ikat kain pada penutup periuk pengukus.
- Kukus kek selama 60 minit ( Dah boleh mula check kek dengan cucuk guna selepas 50 minit, kalau dah ok boleh tutup api )
BAHAN BAHAN TOPPING
-30g serbuk koko
-2 sudu minyak masak
- 1 cawan susu pekat manis
-Coklat rice
CARA CARA
- Campurkan susu pekat manis, minyak dan serbuk koko dan gaul secara double boil. Agak agak likat terus angkat.
CARA HIDANG
- Setelah kek sejuk, letakkan toping keseluruhan kek.
- Taburkan coklat rice.
- Siap!
- Cair dalam mulut bakhanggg
TIPS:
1. Kukus kek lebih moist berbanding bakar.
2. Topping boleh adjust ikut selera masing masing, lebihkan/kurangkan susu atau serbuk koko.
3. Letak topping ketika kek sudah sejuk.
4. Resepi diatas boleh juga digunakan untuk buat cupcake. (Kukus 20 minit )
Selamat mencuba!

.../sumber: fb Eny

No comments:

Post a Comment

< leave your comment here...>