Sunday, June 23, 2024

KEK COKLAT TANPA TELUR


Bahan
1 1/2 cwn tpg gandum
1 sd kecil soda bikarbonat
1 cwn gula halus
1/4 cwn serbuk koko (resepi asal 3 sd besar)
1/2 sd teh garam halus
1 cwn air masak (suhu bilik)
5 sd besar minyak masak
1 sd kecil lemon / cuka
1 sd kecil esen vanila


Masuk tpg, gula, serbuk koko, soda bikarbonat , garam dalam loyang 8X8.
Gaul rata.

Buat 2 lubang kecil dan 1 lubang besar pd campuran tpg, tuang esen vanila n lemon dlm lubang kecil...tuang minyak dlm lubang besar.

Tuang air rata2 ke atas tpg...kacau hingga semua bhn bercampur. 

Adunan yg dh siap...kalau x confident cara cmni bole buat cara biasa...adun bhn dlm bekas lain...dh sebati semua baru tuang dlm loyang bergris.

Letak loyang di aras tgh oven. Bakar guna api atas bwh suhu 175 selama 35 minit.


Untuk topping boleh tabur coklat rice. Selamat mencuba

(sumber/...Jom belajar buat kek)

No comments:

Post a Comment

< leave your comment here...>