Bahan-bahan:
Bahan A:
1 ikat pucuk paku direbus dan dihiris
1 ikat daun kesom dihiris
1 mangkuk taugeh dibuang ekornya
6 batang kacang panjang dihiris 1/4 inci tebal
6 batang kacang botol dihiris 1/4 inci tebal
Bahan B:
4 ulas lada merah
4 ulas cili padi
sebesar ibujari belacan
sedikit garam dan gula
Bahan C:
Semangkuk santan pekat dididihkan sebentar
Bahan D:
1 labu bawang besar dihiris dan dibakar sehingga layu
Bahan E:
Kerang rebus secawan
2 sdb kerisik
Cara:
1. Bahan B dikisar sehingga lumat.
2. Campurkan semua bahan dan dikacau sehingga rata.
3. Masukkan dalam peti ais sebelum dimakan bersama nasi. Boleh juga diperah sedikit air limau kasturi jika mahu.
Bahan A:
1 ikat pucuk paku direbus dan dihiris
1 ikat daun kesom dihiris
1 mangkuk taugeh dibuang ekornya
6 batang kacang panjang dihiris 1/4 inci tebal
6 batang kacang botol dihiris 1/4 inci tebal
Bahan B:
4 ulas lada merah
4 ulas cili padi
sebesar ibujari belacan
sedikit garam dan gula
Bahan C:
Semangkuk santan pekat dididihkan sebentar
Bahan D:
1 labu bawang besar dihiris dan dibakar sehingga layu
Bahan E:
Kerang rebus secawan
2 sdb kerisik
Cara:
1. Bahan B dikisar sehingga lumat.
2. Campurkan semua bahan dan dikacau sehingga rata.
3. Masukkan dalam peti ais sebelum dimakan bersama nasi. Boleh juga diperah sedikit air limau kasturi jika mahu.
No comments:
Post a Comment
< leave your comment here...>