Bahan2
3 cawan tepong gandum
1 1/2 cawan gula merah
1/2 cawan tepong ubi
7 cawan air
2 helai daun pandan
3 sudu kecil air kapur (masukkan
1/4 cawan air dalam bekas kapur mkn & kacau2
Bahan salut
1 biji kelapa yang agak muda di parut
putih
sedikit garam halus
(kukuskan kelapa sebentar untuk
mengelakkan ia cepat basi)
Cara menyediakan
1. Masak gula merah bersama dengan 3
cawan air & daun pandan sehingga gula larut. Tapiskan & campurkan
dengan 4 cawan air lagi.
2. Campurkan tepong gandum dengan
tepong ubi dalam satu bekas & gaulkan. Tuangkan air gula sedikit demi
sedikit sambil di kacau rata menggunakan whisker. Campurkan air kapur
& kicap & kacau sehingga tiada berbintil. Tapiskan adunan ke
dalam loyang saiz 10".
4. Kukus kuih sehingga masak lebih
kurang 45 - 55 minit dengan penutup periuk kukusan dibalut dengan kain bersih.
Jika ada air dipermukaan kuih, bolehlah dibuang dengan merengkan sedikit loyang
& cedok dengan sudu.
5. Biarkan kuih betul2 sejuk sebelum
dipotong & disalut dengan kelapa parut untuk hidangan pagi atau minum
petang. Kuih boleh dimasak waktu malam untuk dihidang keesokkan harinya.
No comments:
Post a Comment
< leave your comment here...>